O Velikonocích

Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování. Kristovo ukřižování se událo kolem roku 33 v blízkosti významného židovského svátku pesach, který je památkou vysvobození Izraelitů Mojžíšem z egyptského otroctví. V západní křesťanské tradici neděle Zmrtvýchvstání připadá na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy na měsíc březen či duben (viz Výpočet data Velikonoc). Slovanský název svátku, Velikonoce, se vztahuje na "velikou noc", v níž byl Kristus vzkříšen.

Velikonoční zvyky

Velikonoční zvyky

Ty pravá radost z Velikonoc vychází z mnoha tradic a zvyků. Mezi ty nejznámější patří pletení pomlázky, barvení vajíček a koledování mezi známými, případně po vsi.

Velikonoční zvyky...

Jak uplést pomlázku

Jak uplést pomlázku

Základní věc, která patří k Velikonocům je pomlázka. Tu buď můžete koupit, nebo si podle návodu upletete svou. A mít svou, to je daleko větší legrace!

jak uplést pomlázku...

Barvení vajíček

Barvení vajíček

I když už klasická vajíčka jdou pomalu z módy a jsou nahrazována těmi čokoládovými, to pravé kouzlo velikonoc přichází s pravými kraslicemi a původní technikou zdobení.

Barvení vajíček...

Výpočet data Velikonoc

Velikonoce jsou tzv. pohyblivé svátky – nejsou určeny pevným datem jako např. Vánoce, ale měsíčními fázemi. V křesťanských církvích se Velikonoce slaví první neděli po prvním jarním úplňku, tedy prvním úplňku po 21. březnu.

Datum příštích velikonoc

Velikonoční neděle připadá na datum
16. 04. 2017,
tedy 26 dní po letošním prvním jarním úplňku.

Pohanské velikonoce

Pro většinu Čechů zůstávají Velikonoce původními pohanskými svátky jara a plodnosti, které slavili už staří Slované a Germáni. Jsou oslavou jarní rovnodennosti (slunovratu), zániku zimy a vítáním jara, kdy se země probouzí k životu a pole čekají na své zúrodnění.

Recepty

Na následující stránce si můžete přečíst recepty na typické velikonoční pokrmy.Vyzkoušejte bochánek, Velikonoční kuřátka nebo Jidáše.

Velikonoční recepty